Systemisch werk

Het Systemische werk binnen de Bredemeijer Academie is door alle andere methodes heen geweven. Wat is Systemisch werk? Systemisch werk, ook bekend als systemische therapie of Familie- en Interne opstellingen, is een therapeutische benadering die zich richt op het begrijpen en aanpakken van problemen en uitdagingen binnen de context van systemen. Ieder mens heeft van binnen een ‘systeem’ om zich staande te houden in deze wereld. De mens is weer onderdeel van een groter systeem. Deze systemen kunnen variëren van gezinnen en families tot organisaties, gemeenschappen, culturele contexten en landen. De kerngedachte achter systemisch werk is dat problemen en conflicten vaak voortkomen uit onderliggende dynamieken en patronen binnen deze systemen. Als een storing binnen een systeem niet wordt opgelost, dan uit zich dat in defecten.

Belangrijke aspecten van systemisch werk zijn onder meer:

1. Interne opstellingen: Helpt zicht te krijgen op je eigen plattegrond. Het helpt te onderscheiden waar interne botsingen en belangen zich bevinden.
2. Familieopstellingen: Dit proces helpt bij het identificeren van verborgen patronen en onopgeloste conflicten.
3. Systemische principes: Systemisch werk maakt gebruik van principes zoals evenwicht, ordening, binding en de impact van generaties op het heden. Het helpt om de invloed van voorouderlijke geschiedenis en familiedynamieken op het individu te begrijpen.
4. Contextuele benadering: Deze benadering erkent dat individuele problemen vaak geworteld zijn in bredere contexten en dat het belangrijk is om zowel het individu als het systeem als geheel te begrijpen om tot oplossingen te komen.
5. Interventies: Gebaseerd op de inzichten verkregen uit systemisch werk, kunnen therapeuten verschillende interventies aanbieden om disfunctionele patronen te doorbreken, grenzen te stellen en gezondere relaties binnen het systeem te bevorderen.
6. Toepassingsgebieden: Hoewel systemisch werk vaak wordt geassocieerd met familie- en relatietherapie, wordt het ook toegepast op andere gebieden zoals organisatieadvies, coaching en gemeenschapsontwikkeling.

Over het algemeen is systemisch werk gericht op het creëren van bewustzijn van de complexe dynamieken binnen systemen en het faciliteren van veranderingen om gezondere relaties en welzijn te bevorderen. Het kan effectief zijn bij het aanpakken van een breed scala aan problemen, waaronder relationele conflicten, trauma, verslaving en persoonlijke ontwikkeling.

Op de hoogte blijven van ons aanbod?

Abonneer je nu op de nieuwsbrief van de Bredemeijer Academie & Bureau de Wissel.